ALİAĞALI GENÇLER TERMİK SANTRAL İSTEMİYOR

ALİAĞALI GENÇLER TERMİK SANTRAL İSTEMİYOR

Aliağa Gençlik Platformu’nun (AGP) ilçede kurulması planlanan termik santraller ile ilgili eylem düzenledi.

21 Ağustos 2014 - 16:54 - Güncelleme: 21 Ağustos 2014 - 18:20

Aliağa Gençlik Platformu’nun (AGP) yaklaşık 1 haftalık stand çalışmaları ile örgütlediği Termik santral karşıtı bir eylem gerçekleştirildi. Aliağa’da kurulması planlanan 6 adet termik santrale karşı tepkilerini dile getiren platform üyeleri saat 19.00 civarında buluşarak oturma eylemine başladı.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde kortej oluşturularak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş kapatılan anayol boyunca sloganlar ve alkışlarla devam etti. Eylem boyunca sık sık “Aliağa’da termik ölüm demektir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Aliağa uyuma kentine sahip çık!”, “Aliağa İzmit olmayacak!” sloganları atılarak yürüyüşe katılma çağrısı yapıldı.

 

 

Aliağa Gençlik Platformu adına yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Aliağa 1960 yılında sanayi kenti ilan edildiğinde nüfus artışının ‘biraz fazla(!)’ olacağı, içerisinde gettoların oluşmadığı bir ilçe olarak düşünülmüştü. Aradan elli yıl geçti;

-Aliağa’nın nüfus artışı %789

-İlçede gettolar oluşmuş

-Denizi kirlenmiş

-Sanat faaliyetleri tepeden inme bir şekilde servis edilmeye başlanmış

-Çayağazı, turkuaz gibi plajları elinden alınmış

-Kuş gölü kurumuş

-Kyme gibi tarihi mekanları unutturulmuş

-Sanayi kurumları özellikle demir-çelik fabrikaları kontrolden çıkmış

-Ve tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de termik santral kurulmuştur

Sadece elli yıl içerisinde Aliağa’yı Aliağa yapan tüm değerlerin içi boşaltılmış, devlet ve büyük sermayedarların işbirliğiyle suni bir sanayi kenti oluşturulmuştur. Zaten kültürel olarak baskı altına alınan Aliağa’da sanayinin kontrol ‘‘edilmeyen’’ artışı sonucu hava kirliliğine bağlı olarak solunum yolu hastalıkları artmış, kanser vakaları beşe katlanmış ve Horozgediği gibi bazı köyler terkedilmeye başlanmıştır. 1990 yılından bu yana kadar termik santrale karşı İzmir’e kadar el ele tutuşuldu, bir milyon imza toplanıp verildi.

Aliağa’nın havası kirli dedik! Aldırmadılar!

Aliağa’nın denizi kirleniyor dedik! Aldırmadılar!

Aliağa’nın insanları ölecek diyoruz! Aldırmıyorlar!

Bütün bu tepkilere rağmen termik santrali yaptılar. ‘Hastane gibi termik santral yaptık’ diyorlar. Unutmasınlar ki, hastanelerde doktorlardan başka sağlıklı insanlar yoktur. Eğer salgın toplumun her kesimine yayılırsa er geç doktorlar da hasta olacaktır. Aliağa’ya kurulacak bir demir atölyesi bile çokken altı tane daha termik santral yapmak istiyorlar.

Aliağa’da yapılması gereken, acil olarak doktorlar, çevre mühendisleri ve meslek odalarının katılımıyla halkın da kabul edeceği bir ekip oluşturmak, bu ekip çalışmasını bitirene kadar faaliyetteki termik santrali ve yapılması planlanan yeni termik santrallerin yapımını durdurmaktır. Ekip çalışmasını bitirdikten sonra halka açık toplantılar düzenleyerek son durumu objektif biçimde anlatmalı ve hazırladığı raporu bölge halkıyla eksiksiz bir şekilde paylaşmalıdır.”

Hükümet konağı önünde yapılan basın açıklaması ile eylem sonlandırıldı.

Bu haber 2955 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ALİAĞADA KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI
ALİAĞADA KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI
614 Konutluk TOKİ'de sona gelindi
614 Konutluk TOKİ'de sona gelindi